Dakgoot lekkage

Een dakgoot heeft als doel om hemelwater netjes af te voeren naar je riolering. Is je dakgoot stuk en heb je een lekkage? Dan zorgt dat bijna altijd direct voor flink wat schade aan je huis. Denk maar aan vocht en schimmels in je binnenmuren en plafonds. Maar ook waterschade aan persoonlijke spullen en houtrot is een veelvoorkomende nevenschade van een lekkage aan je goten. En met elke regenbui wordt de schade groter en groter. Het is dan ook zaak om snel je lokale dakdekker in te schakelen. Hij kan het lek in je dakgoot opsporen en gelijk repareren.

085 - 580 1686

99% beveelt ons aan

dakgoot-lekkage
Dakgoot lekkage

Wat doen als je dakgoot zwaar beschadigd is?

Veel mensen denken dat een kapotte dakgoot niet zo erg is en dat even wachten geen kwaad kan. Helaas… dakgoten zitten er niet voor niets. Zie je met je blote oog dat je dakgoot lekt? Dan is het belangrijk dat je altijd de volgende stappen onderneemt en de lekkage laat verhelpen:

  • Probeer gevolgschade zo veel mogelijk te beperken.
  • Neem foto’s van de lekkage en de waterschade.
  • Meld de lekkage en de schade bij je verzekering.
  • Bel of mail je lokale dakdekker voor hulp.

Let op! Sommige lekkages kun je vrij makkelijk zelf verhelpen. Een dakgoot lekkage helaas niet. Goten zitten meestal op grote hoogte, wat een dakgoot reparatie meteen een gevaarlijke klus maakt! Ga dan ook niet zelf de ladder op, maar laat dit over aan de dakdekker.

Oorzaken lekkage dakgoot

Wanneer je ziet dat er water door je dakgoten sijpelt, ga je eerst onderzoeken wat er precies aan de hand is. We zetten enkele verschillende oorzaken van een lek in je dakgoot op een rij:

Dakgoten zijn verstopt

Een met vuil verstopte afvoer of regenpijp zorgt ervoor dat het hemelwater niet fatsoenlijk wegstroomt. Regenwater zoekt uiteindelijk een andere weg en dat leidt al snel tot een lekkage.

Goten zitten los

Slijtage of ongelukjes zorgen soms voor een beschadigde soldeernaden, waardoor dakgoot delen los komen te zitten. Regenwater loopt dan ongecontroleerd naar beneden met ernstige waterschade tot gevolg.

Dakgoot is kapot

Ook hier is slijtage meestal de oorzaak. Maar ook van buiten komend onheil is vaak een boosdoener bij een lekkage.

Dakgoten vertonen carrosie

Dit komt vooral voor bij zinken dakgoten. Na een tijdje kunnen hierdoor kleine scheuren en gaatjes in je goot ontstaan. Je hebt dan echt een dakdekker of loodgieter nodig om dit lek te laten repareren.

oorzaken-lekkage-dakgoot

Verstopte dakgoot herkennen

Niet iedereen heeft een huis waarbij je zomaar even in je goten kijkt. Hoe weet je dan, zonder op je dak te klimmen, of je een dakgoot lek hebt of dat je last hebt van verstoppingen? Er zijn een paar voortekenen die erop wijzen dat je dakgoten vol met rommel zitten:

  • Staan er veel hoge bomen in de buurt van je huis? Dan kun je er gif op innemen dat er zich veel vuil in je dakgoot bevindt. Je hoeft dan eigenlijk niet eens te kijken.
  • Klotst het water over de goten heen tijdens een zware regenbui en zijn je buitenmuren daardoor erg nat? Dat is een teken dat het regenwater niet goed afgevoerd wordt. Verstoppingen zijn dan meestal de oorzaak.
  • Ook wanneer er veel muggen in de buurt van je dakgoten zwermen, is dat een teken dat je goot het regenwater niet goed afvoert. Muggen komen namelijk op stilstaand water af.
  • Sporen van onkruid en mos zijn ook een teken dat de goot niet goed zijn werk doet. Door stilstaand water is hier de oorzaak van. Hoog tijd dus om al je goten goed te onderhouden.

Zelf lekkende dakgoot repareren

Zit jouw dakgoot niet te hoog en kom je er zelf makkelijk bij? Dan is de dakgoot lekkage zelf repareren niet zo heel moeilijk. Met een reparatiesetje kom je al een heel eind. Helaas zijn er verschillende soorten dakgoten in verschillende materialen. Elke situatie vraagt vervolgens om een heel eigen benadering van het probleem:

Lekkages in een zinken dakgoot vind je meestal bij de naden. De complete dakgoot vervangen hoeft dan niet. Je repareert dit vrij eenvoudig zelf door de naden opnieuw te solderen met vloeibaar zink. Zit de lekkage niet op de naad, maar juist in de zinken dakgoot zelf? Dan adviseren wij wel echt om een dakdekker in te schakelen. Hij brandt dan waarschijnlijk een nieuw stukje roofing in je zinken dakgoten. Dit luistert heel nauw.

Bij een beschadigde dakgoot van aluminium of koper werkt plaatselijk herstel het beste met vloeibaar rubber of een reparatieset. Je sealt op die manier de zwakke plek in je goot, waardoor deze niet meer lekt. Maar let op! Heb je op meerdere plekken een lekkage? Houd er dan rekening mee dat dit er niet fraai uitziet. Een nieuwe dakgoot installeren is echt mooier en beter.

Bij goten van pvc repareer je kleine lekkages of beschadigingen eenvoudig met pvc lijm. Maar een nieuwe pvc dakgoot kopen is soms nog slimmer. Qua tijd en kosten ben je in ieder geval beter uit door de lekkende goot te vervangen voor een nieuwe.

Let op! Een lekke goot repareren is vaak wel mogelijk, maar het is en blijft een tijdelijke oplossing. Vooral wanneer je dakgoten en regenpijpen daarna niet goed onderhoudt.

Kosten dakgoot reparatie

Zelf een lekkende dakgoot repareren is natuurlijk het goedkoopste. Het enige dat je nodig hebt is een reparatieset en tijd. De kans is dan wel aanwezig dat het repareren niet goed gebeurt en je dakgoot snel weer lekt. Schakel je een ervaren dakdekker in, dan weet je zeker dat het goed gebeurt, maar betaal je wel iets meer. Wat de exacte kosten zijn is echter lastig te voorspellen. De prijs is namelijk afhankelijk van verschillende factoren:

  • Is lokaal herstel mogelijk of moet de dakgoot vervangen worden?
  • Welke materialen en gereedschappen moet hij gebruiken?
  • Is er eventuele gevolgschade en moet hier iets aan gedaan worden?
  • Hoeveel arbeidstijd moet de dakdekker in rekening brengen?

Ongeveer weten wat voor jou de kosten zijn? Neem dan nu contact op met jouw lokale dakdekker. Aan de hand van een paar vragen kan hij je al een aardige prijsindicatie geven. Maak een afspraak en je dakgoot is snel hersteld!

085 - 580 1686

Is een lekkage dakgoot verzekerd?

Schade door een lekkage in je dakgoot valt gelukkig meestal gewoon onder de dekking van je opstalverzekering. Er is alleen een ‘maar’. Is de schade ontstaan door achterstallig onderhoud en had je de schade dus kunnen voorkomen, dan vergoedt je verzekering meestal niet. 

Tip! Voor de verzekering is het belangrijk dat je altijd foto’s maakt van de schade door een lekkende dakgoot. Ook is het slim om eerst even in je verzekeringspolis te kijken of je wel in aanmerking komt voor een vergoeding. Elke verzekeraar stelt namelijk andere voorwaarden.

5 Tips dakgoot lekkage voorkomen

Regelmatig alle goten onderhouden bespaart je een hoop ergernis en hoge kosten. We geven je dus nog vijf tips om in de toekomst een lekkage aan je dakgoot te voorkomen:

  1. Maak twee keer per jaar je dakgoot schoon en haal alle bladeren eruit. 
  2. Zijn je goten schoon? Laat er dan wat water doorheen lopen en check de naden van de goten en de regenpijp op kleine gaatjes en scheurtjes.
  3. Gebruik nooit chemische ontstoppers om je goot te reinigen en kijk uit met een ontstoppingsveer. Voor je het weet maak je beschadigingen.  
  4. Veel last van bladeren in je dakgoot? Plaats bladvangers. Alle rotzooi blijft dan op de bladvanger liggen en je goten en regenpijpen blijven mooi schoon.
  5. Bel of mail direct met de dakdekker als je goot lekt of als je schade tegenkomt door een lekkage. Hoe eerder hij langskomt, hoe beter.

Snel van je lekkage af?

24/7 bereikbaar bij spoed
Lokale erkende specialisten
Vaak vergoed door verzekering
Gedegen lekkageinspecties
Zonder hak- en breekwerk
Particulier en zakelijk
085 - 580 1686

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
12  beoordelingen
Professional illustratie

Offerte en afspraak regelen

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Zoek je lokale lekdetectiebedrijf
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale specialist